Aylık arşivler: Temmuz 2013

Koyunun olmadığı yerde

Koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman çelebi derler gibisinden atasözü vardır. Geçen bir arkadaş link gönderdi. Konu sahibini iyi tanırdım ondan ötürü sanırım. Başlık arama motoru optimizasyonuna dönüş! Tabi beni ilgilendiren konu yokta kim nereye dönerse dönsün canım banane de. Arkadaş diyor ki sana atıfta bulunmuş ondan gönderdim. 🙂 Dedim orada kal. Tabi kim kimi yetiştirmiş bilemem ama bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum o ayrı mesele. Klasik cümleleri sevmem. Beni yetiştiren şahıs o kadar iyi yetiştirmiş ona teşekkür ediyorum. Bu alay değildir. Gerçekten bende kimin emeği varsa şükranlarımızı sunuyorum. Keçiye çelebiliği yakıştıranlar sanırım sakalından dolayı yakıştırdılar.
Zamanında taş ustalığı maceramız var ve bir hikaye anlatılır bu meslekte. Bir usta ve çırağının arası açılmış. Çırak vurmuş kapıyı çıkmış. Çırak Sivas’ta bulunan Eğri Köprü’nün yapımını üstlenmiş. Köprü kendi halinde ilerlerken ustanın kulağına çırağının çok güzel bir köprü yaptığı haberi gitmiş. Usta dayanamıyor Sivasa gelip köprüyü inceliyor. Köprünün yapımı o kadar hoşuna gitmiş ki Çırağı karşısına alıp şöyle demiş.

Usta idik olduk şagirt (çırak demektir.)
Al bardağı suya seyirt
Hiç nazardan korkmadın mı?
Köprünü eğri çevirt. demiş. Ustasına kulak veren çırak hemen köprüyü eğmiş ve bugünkü eğri köprü adını almış. Bu hikaye şunun için önemli bir çırak yetiştirdin mi yok kalitesi düşükmüş yok dolandırıcı imiş yok falanca imiş demeyeceksin. Usta gibi takdir edip Allah nazardan saklasın evladım demeyi bileceksin.
Bunu bilemedin mi daima birilerine suç atmaya çalışırsın sonra bir bakmışın aynı duruma düşersin.